Obrazac OPZ-STAT-1

statističko izvješće o dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima

Autor: Ninoslav Crnički  |  Datum: 16.02.2022

Obrazac OPZ-STAT-1

OPZ-STAT-1 za 2021. godinu predaje se u 2022. godini i to u slijedećim rokovima:

Obveznici poreza na dohodak izvještaj će predavati do 28. veljače 2022. U izvještaju će biti navedeni dospjeli računi na dan 31. prosinac 2021. godine a koji nisu naplaćeni do 31.12.2021.

Obveznici poreza na dobit će izvještaj predavati do 30. travnja 2022. godine. U izvještaju će biti potrebno navesti sve dospjele račune na dan 31. prosinac 2021. godine i nisu plaćeni u cijelosti na dan 31.12.2021.


Pravilnik o provedbi Općeg poreznog zakona, članak 76.
O dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima iz članka 75. ovog Pravilnika obveznici iz članka 74. ovog Pravilnika dužni su, do naplate u cijelosti ili cjelokupnog otpisa, sastavljati statistička izvješća za sve dospjele, a neplaćene račune sa stanjem na dan 31. prosinca prethodne godine, uz uvjet da na dan sastavljanja izvješća nisu starija od 6 godina.

Obrazac OPZ-STAT-1 - statističko izvješće o dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima služi za evidentiranje i izvješćivanje svih nenaplaćenih računa do određenog datuma.

Obrazac se dostavlja elektronskim putem Poreznoj upravi putem sustava ePorezna.

Obveznici sastavljanja izvješća su porezni obveznici upisani u registar obveznika PDV-a koji na dan sastavljanja izvješća imaju evidentirana dospjela, a nenaplaćena potraživanja po osnovu isporuke dobara i usluga.

Da li se znali da se podaci iz ePorezne mogu prebaciti u program "Evidencija nenaplaćenih potraživanja OPZ-STAT-1"?

DA, podatke za bilo koji period koje ste ili "ručno" upisali ili učitali preko XML datoteke možete učitati iz sustava ePorezna u program "Evidencija nenaplaćenih potraživanja OPZ-STAT-1". Učitane podatke zatim možete kroz program pripremiti za slijedeće izvještajno razdoblje i iste učitati u sustav ePorezna putem kreirane XML datoteke.

Više informacija o programu pročitajte u tekstu ispod.

Preuzmite DEMO verziju programa sa linka ispod i isprobajte ga u cijelosti - BESPLATNO je!

Preuzmite DEMO verziju programa OPZ-STAT-1

Najjednostavni način predaje Obrasca OPZ-STAT-1 u sustav ePorezna

Kako bi Vam olakšali evidentiranje i izvješćivanje nenaplaćenih potraživanja napravili smo program "Evidencija nenaplaćenih potraživanja" u kojem možete kreirati obrazac OPZ-STAT-1 za sve periode i kreirati XML datoteku za predaju obrasca u sustav ePorezna.

Program je vrlo jednostavan za korištenje, radi na svim WINDOWS operativnim sustavima (XP, Vista, 7, 8 i 10). Evidencija i izvješćivanje može se raditi za jednog ili više poreznih obveznika istovremeno (za knjigovodstvene servise).

U program možete "ručno" upisati nenaplaćene i djelomično plaćene račune ili iste možete samostalno učitati (importirati) iz vaših financijsko-knjigovodstvenih programa preko CSV datoteke koju vam mogu pripremiti vaši informatičari, tj. programeri (import je omogućen u PROFI verziji programa). Podaci se mogu učitati i iz sustava ePorezna u ovaj program tako da nije potrebno ponovno "ručno" upisaivati podatke (nenaplaćene račune).

Nenaplaćene i djelomično plaćene račune u svakom trenutku možete kroz program izmjeniti, brisati i upisivati nove. Svi upisani/importirani računi čuvaju se u bazi podataka tako da iste nije potrebno ponovo upisivati za sljedeće izvještajno razdoblje ako i dalje nisu plaćeni u cijelosti.

Obrazac OPZ-STAT-1 i pripadajuća XML datoteka kreira se za svako izvještajno razdoblje jednim klikom miša.

Upute kako učitati XML datoteku za Obrazac OPZ-STAT-1 u sustav ePorezna pročitajte na linku: Učitavanje XML datoteke (OPZ-STAT-1) u sustav ePorezna - upute


Cijena programa već od 300,00 kn + PDV.

Dostupne su sljedeće verzije programa:

U svim spomenutim verzijama iz pripremljenih podataka u programu možete kreirati obrazac OPZ-STAT-1 u papirnatom obliku (za ispis ili PDF) i u XML datoteci za predaju obrasca u sustav ePorezna.


Vršimo i uslugu prebacivanja vaših podataka iz EXCELA, CSV ili XML datoteka u program "Evidencija nenaplaćenih potraživanja".
Podatke možete i sami učitati (importirati) iz vaših knjigovodstveno-financijskih programa/aplikacija putem CSV datoteke (dostupno u PROFI verziji programa).

Upute za program možete preuzeti sa linka: Upute za program "Evidencija nenaplaćenih potraživanja - OPZ-STAT-1"

Isprobajte program i uvjerite se u jednostavnost kreiranja Obrasca OPZ-STAT-1 - preuzmite program na linku: DEMO - Evidencija nenaplaćenih potraživanja OPZ-STAT-1

Za više informacija o programu i/ili narudžbu kontaktirajte nas na e-mail: prodaja@innova.hr, telefon: 042/201 788, mobitel: 098/359 266


Dostupna je DEMO verzija u kojoj možete isprobati sve funkcionalnosti programa:

Isprobajte DEMO verziju i uvjerite se u jednostavnost, preglednost i funkcionalnost programa (DEMO verzija je besplatna i ne obvezuje vas na kupnju programa!)

DEMO verziju programa preuzmite na linku: DEMO - Evidencija nenaplaćenih potraživanja OPZ-STAT-1

Upute za instalaciju programa: Upute za program "Evidencija nenaplaćenih potraživanja - OPZ-STAT-1"

Za više informacija o programu i/ili narudžbu kontaktirajte nas na e-mail: prodaja@innova.hr, telefon: 042/201 788, mobitel: 098/359 266

Kako učitati XML datoteku za Obrazac OPZ-STAT-1 u sustav ePorezna?

XML datoteka za Obrazac OPZ-STAT-1 predaje (učitava) se u sustav ePorezna kao i svi ostali obrasci koji se dostavljaju putem XML datoteka.

Detaljne upute kako učitati XML datoteku za Obrazac OPZ-STAT-1 pročitajte na linku ispod:

Učitavanje XML datoteke (OPZ-STAT-1) u sustav ePorezna - upute

OPZ-STAT-1 Obrazac u Excel-u i PDF-u

Osim programa napravili smo i Obrazac OPZ-STAT-1 u EXCELU kojeg možete preuzeti sa linkova:

Preuzmite obrazac OPZ-STAT-1 u EXCEL formatu

Preuzmite obrazac OPZ-STAT-1 u PDF formatu

    

Upute Porezne uprave o načinu popunjavanja Obrasca OPZ-STAT-1 preuzmite sa linka:

Upute za Obrazac OPZ-STAT-1

    

Ostali EXCEL obrasci:

    

    

Na vrh